Koniec próchnicy już bliski?

11 lipca 2012, 10:51

Naukowcy odkryli cząsteczkę, która w bezpośrednim kontakcie zabija próchnicotwórcze Streptococcus mutans, paciorkowce metabolizujące cukry do kwasów organicznych, w tym kwasu mlekowego.



Śluz może się przydać w leczeniu chorób przewodu pokarmowego

27 września 2013, 12:11

Badacze z Mount Sinai Hospital wykazali, że śluz pomaga organizmowi utrzymać równowagę - zapobiec stanowi zapalnemu i zmniejszyć problemy związane z alergią pokarmową. Amerykanie dywagują, że być może w przyszłości śluz będzie produkowany i podawany chorym, by pomóc im zwalczyć zapalenie i zwiększyć odporność. Tego typu terapię można by wdrożyć m.in. w nieswoistym zapaleniu jelit czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.


Biośledziona do walki z sepsą

15 września 2014, 13:07

Już wkrótce wzorowane na śledzionie urządzenie mikroprzepływowe do oczyszczania krwi może zrewolucjonizować leczenie sepsy.


Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej

23 czerwca 2015, 10:52

Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.


Tortotubus - najstarsza znana skamieniałość organizmu lądowego

3 marca 2016, 17:27

Pochodzący sprzed 440 mln lat grzyb Tortotubus jest najstarszą znaną skamieniałością organizmu lądowego. Prawdopodobnie to on zapoczątkował gnicie i powstawanie gleby, co ułatwiło późniejszy rozwój i różnicowanie życia na lądzie.


Wędrówki mikrobiomu regulują zegar gospodarza

2 grudnia 2016, 13:06

Regularne drobne ruchy bakterii w jelicie wpływają na zegar biologiczny gospodarza. Dzieje się tak, bo w miarę upływu dnia tkanka przewodu pokarmowego styka się z różnymi mikroorganizmami i ich metabolitami.


Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?

2 listopada 2017, 11:17

Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.


Dzięki rzeżusze wykazali, że niektóre rośliny wchłaniają i transportują witaminę B12

21 maja 2018, 11:17

Naukowcy z Uniwersytetu Kentu dokonali ważnego odkrycia, jak poprawić skład witaminowy roślin pod kątem diety wegetariańskiej i wegańskiej.


Mikrobiomowe przepychanki w dziele sztuki

10 grudnia 2018, 11:56

Analiza mikrobiomu XVII-wiecznego obrazu pokazała, że choć różne mikroorganizmy systematycznie niszczą dzieło sztuki, są też takie, które można by wykorzystać do jego ochrony.


Australijskie mewy są rezerwuarami lekoopornych bakterii

10 lipca 2019, 09:32

Australijskie mewy są nosicielkami superbakterii opornych na antybiotyki. Naukowcy z Murdoch University w Perth, którzy kierowali badaniami, obawiają się, że patogeny mogą się rozprzestrzenić na ludzi i zwierzęta hodowlane oraz domowe.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy